kako se dela ikebana ;)

no saj ne vem, če bom dobro razložila. ampak, ker me je blogerka   techka prosila, če lahko kdaj razložim kak se delajo ikebane. sem se celo spomnila in naredila nekj slikic za lažjo predsavo. naj še dodam, da mene  noben ni učil delat ikebane. vse so plod moje domišljije in ne kakeg strokovnjaka. delam jih zaradi lastnega veselja. nekatere mi ratajo, druge spet ne. tiste ki niso lepe povemo: se zgodi in gremo naprej ;)

no pa začnimo. prvo moramo namočit gobo, kot kaže prva slika. če plava na površju jo obtežimo kot na sliki dva :D . saj lahko jo pa držimo. za kaj je to dobro, da namakamo gobo? od tega je odvisno kolko časa bodo lepe rože.

no med tem časom, ko se goba namaka, pa si lahko narežemo zelenje, od cimprese, smreke, do raznih grmičkov, v glavnem zeleno more biti ;)

ja rože je tudi dobro imeti že nekje pri roki. sicer sem jih letos celo deset kupila, ker naši pajki in druge rože niso glih hoteli lepo cveteti.

v glavnem, ko imate zelenje in pa rože pri roki, vzamete gobo iz vode in jo date v plastiko, lahko tudi v lončeno posodo ali pa plastično. samo glejte da malo gobe gleda ven iz posode.

ta prva ikebana je čist lahka za narediti. jaz sem dala smreko za zelenje vse okrog na spodnji strani gobe.

potem sem zbrala še zadnje vrtnice pri naši bajti, še k sosedi sem jih šla prosit. v glavnem glejte, da boste imeli neparno število cvetov. jaz sem jih dala od sredine navzven na trikotnik. kot kaže spodnja slika

nato sem na vsaki strani dala par belih pajkov. glejte, da bodo zrcalno na vsaki strani na istem mestu. lahko pa so tudi nametani ampak ne smejo biti na višjem nivoju kot so vrtnice. nižje morejo biti.

ko se odločite,  da ne boste več rožic zapravljali za ikebano, ker jih nimate več, ali pa nočete zelo cvetoče ikebane. nikoli ne smete pustiti praznega prostora, oziroma nikoli se ne sme videti goba. to je pravilo, goba se nikoli ne sme videt. recimo kot na spodnji sliko, tega ne sme biti.

zato pa te prazne dele zapolnite z zelenjem, s kakimi listi ali pa dodatnimi rožami. in končni izdelek je takšen, kot na spodnji sliki

in ker niste zadovoljni z izgledom, vzamete kak pajek ven in ga popravite. žal mi je ampak čist končni izdelek sem pa pozabila slikat, ker mi je brat odpeljal moj izdelek na štajersko. v glavnem taka ikebana je najlažja za naredit. na spodnji sliki, kjer se vam zdi plac še za kak pajek ga dodate.

no ker pa delam ikebane tudi za naš grob oziroma za moje grobno mesto. res ne vem zakaj se je občina odločila in meni dodelila grobno mesto. no v glavnem vsako leto naredim tudi za našega atija ikebano. in imela sem že idejo ampak nisem bila v ljubljani, da bi šla na tržnico po rože, v prekmurji pa ni take izbire. ko sem začela sploh nisem vedela kaj naj delam oziroma kak naj bo izgled, sploh mi ni ničesar prišlo na misel. vedela sem samo, da ne sme biti ista kot lansko leto.

in sem začela z vijoličnimi rožami, katerih imen sploh ne poznam. potem sem dala na trikotnik zelenje oziroma nepikajočo smreko. ta mi je vseč, vsaj popikana nisem. potem sem začela z belimi pajki.

in ko sem jih tako razdelila, sem ugotovila, da sem jih premalo kupila :( . seveda na mojo žalost niti  v cvetličarni niso imeli več takih rož in kaj pol čem, sem vzela naše domače rumene pajke, ki niso bili preveč razcveteni.

in konec je izgledal takole. barvasto nej?

na grobu pa je izgledalo takole. in tile nerazcveteni pajki so se lepo razcveteli, ker v prekmurju smo imeli sonce ne kot v ljubljani. in 30 je moja ikebana zgledala super :D

sicer sta me samo dve osebi pohvalili, mami je bila tudi všeč, za druge me pa ne briga.

no upam, da sem dobro razložila izdelavo ikeban. tako jih delam jaz, za kaj bolj strokovnega boste pa mogli kakega strokovnjaka vprašat.

no zdaj je pa res konec s temi objavami o ikebanah, obljubim.

4.11.2010. miks.12 odgovorov v “kako se dela ikebana ;)”

 1. termietermie pravi:

  Obvladaš… a si kdaj razmišljala, da bi se tega lotila profesionalno?

 2. helencahelenca pravi:

  termie- eh ne, to je bolj tak za zabavo, lastno veselje. za kaj več bi mogla na kako izobraževanje in pa pol bi mogla rastlinjak z rožami postaviti itd itd.

 3. Techka pravi:

  Hvala za razlago. Upam, da se jih bom tudi sam kdaj lotila.
  In še pohvalit te moram: zelo lepe ikebane si naredila!!!

 4. spomincicaspomincica pravi:

  ej, ful si lepo nardila. jz sm jo tud letos sama delala in en hint (za drugo leto): v hoferju majo ful poceni in ful lepe vrtnice. tko da za male pare nrdiš lep pušlc – ker pr nas v zasavju tud nimamo lih cvetlične tržnice, se je treba pač znajt. tko da jz tud pajkovke kupujem kr v tegelčku, jim porežem cvetke za ikebano, korenino pa spomladi posadim, da mam naslednje leto že nekaj domačih. počasi bo. :lol:

 5. helencahelenca pravi:

  techka- hvala ti ;)

  spominčica- hvala tudi tebi. saj vem, da majo v hoferju vrtnice. samo kaj, ko pa so jih že vse razgrabili in ker se moj brat spomni zadnjo minuto, iščem kaj je sploh na voljo pri hiši. drugače pa ima mama doma miljon različnih jesenskih rož ampak letos niso cvetele. recimo zdaj so pa krasne, ampak kaj češ pride tako leto.

 6. Kata pravi:

  Ful so lepe….jst sem pa glih prvo koncala….sej mi je ful lepa ratala….ce bo pomoznostu bi jst tut nardila spletno strano mojem nacinu izdelave…sm se se morem nauciti kok naredis spletno str.

 7. helencahelenca pravi:

  kata- hvala ti ;)

  glede spletne strani, pa blog lahko odpreš na siolu, greš na blogos ustvariš nov blog in pišeš, daješ zraven slike in to je to. nič kaj težjega
  čimveč lepih ikeban in pa postov ;)

 8. DajanaDajana pravi:

  prekrasne so <3

 9. helencahelenca pravi:

  dajana- hvala tudi tebi, sicer so te lanske. letos mi pa noben ni naročil nobene v izdelavo :( .

 10. DajanaDajana pravi:

  Ja, pa bi jih naredila sama zase. ;) Zase, za živo osebo. ;) Jaz ti naročam, da sama sebe z lepim pocrkljaš. Saj ni treba narediti take za na grob, naredi skulpturo ali kako rečejo… inštalacijo. :)

 11. helencahelenca pravi:

  dajana- saj zdaj bo čas adventnih venčekov, pa bom kakega naredila. skulpturo pa kakšno, ko bom imela več placa ;)

 12. Ivica pravi:

  Odlične ikebane.

Komentiraj...

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !