pita polom

res ne vem zakaj mi mama daje jajca, ko pa jih itak ne maram preveč. saj ne, da jih nebi jedla ampak že od malega se jih bolj ko ne izogibam.  ampak zadnje čase vedno, ko pridem domov domov dobim deset jajc. včasih kurje, pol spet cirilikine, od race sem že tudi dobila, razlika je v velikosti.  očitno je sezona jajc. in recimo, če sosedi popravim računalnik dobim za to jajca :D . saj lepo, da mi jih dajo, samo ni to moja omiljena hrana. no in da ne bodo jajca šla v nič pečem pecivo iz njih. bogi ljudje, ki morejo to jesti, ker jaz tega tudi ne jem. no zadnje čase se še prisilim, da probam ampak včasih še tega nisem delala. no in pol sem si že prejšnji teden namislila, da bom delala ribezovo pito. seveda ker sem od doma prnesla ribez, ampak do včeraj ni bilo  časa ali pa volje ne, ali pa vseh sestavin. pito pa tudi zato, ker je še nikoli v mojem življenju nisem pekla. miljon drugih peciv, pit pa nikoli.  na internetu je miljon receptov. seveda se jaz odločam za take, ko hočejo imeti več jajc, da jih porabim ne.

no ko sem testo zmesila, sem ga dala v hladilnik za pol ure.

no med tem časom sem namastila pekač. seveda malo preveč. ampak ok saj jaz pucam pečico, nej?

ko se je testo hladilo v hladilniku, sem naredila skutni nadev in pa lepo posmukala ribez in ga oprala.

no seveda sem pozabila spodnji del testa slikati. no prvo sem testo lepo porazdelila po pekaču, nato sem dala skutni nadev.

po njem potorila ribezove jagode.

za konec sem še malo testa razvaljala. sedaj, ko imam nov valeek (valjar po slovensko). no ni glih najlepše ampak ok.

pol se je pa peklo, pol ure, pa eno uro, pa mi je malo čudno zglednolo pa sem še malo pustila noter v pečici. ampak pol se mi je pa zdelo, da zdaj pa že more biti in sem vzela ven.

pa saj ni zgledalo tak slabo nej? no potrositi bi mogla še s štapcukrom. ampak ga seveda nisem imela. in kaj se zgodi, ko helenca prereže to pito? spodaj ni bilo zadosti pečena. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa . človek bi se kar jokal.  očitno bi še eno uro mogla peči. no saj zgornji del pite je bil dober. skutni namaz in pa ribez, samo spodnji je bil zanič.

in ko sem premišljevala kaj sem naredila narobe, sem prišla do zaključka, da bi mogla dati v večji pekač vse in bi bilo boljše. bi prišlo vse bolj na tanko in bi se vse lepo speklo. to je pa tak, ko si helenca zabije v glavo, da hoče imeti lepo okroglo pito in ne pravokotne. saj vem ko se razreže je vseeno, samo zdaj je kar je. sicer bi mi lahko že prej kapnilo na pamet, da je preveč mase in vsega. ampak ne, jaz hočem tako in pika.

vsaka šola nekaj stane.  in mene je ta šola tudi nekaj naučila ;)

ampak ker sem obljubila pito in ker ta ni bila vredu, sem nebodilena spekla drugo pito. ki je pa zgledala takole.

moran povedat, da ta je pa bila vredu. sicer ni ribezova ampak jabolčna z mandlji in koščki čokolade. verjetno ni tak osvežilna kot bi bila ribezova, ampak nisem imela drugega v hladilniku. ja če bi človek imel štapcuker, bi še vse lepše izgledalo ;)

p.s. štapcuker je sladkor v prahu ;)

19.06.2012. miks.12 odgovorov v “pita polom”

 1. marijana pravi:

  najprej bi morala speči podlago,nato dodati še vse ostalo in ponovno v pečico za pol krajši čas.Se splača poskusiti,lp

 2. oolong pravi:

  google: slepa peka ;)

 3. helencahelenca pravi:

  marijana- a pol to podlago pečem pol ure, pol pa še na vroče testo dam nadev in še pol pečem?

  oolona- prej še moram nabavit fižol ali pa lečo, ker ljubitelica stročnic tudi nisem ;)

  drugače pa hvala za nasvet ;)

 4. oolong pravi:

  Ja, na testo daš peki papir in fižol (tudi jaz imam enega samo za tele namene- predlagam fižol, ker ga je lažje pobrat, le ga raztreseš po testu ), daš pečt.
  Vzameš ven, nadevaš in daš nazaj pečt. Sano pol ure se mi zdi veliko časa za slepo peko. Kako debelo pa imaš ti tole in na kaki temperaturi pečeš?

 5. helencahelenca pravi:

  oolona- aha pol en fižol uporabiš večkrat. kolko ga pa maš? deset, dvajset dek ali več? prva pita je bila kak centimeter, ampak mislim, da je fila bila predebela, drugo sem pa dala vsega pol in je podlaga prišla tanjša, pekla sem pa na 180 stopinj. bom drug teden probala še enkrat. upam, da je še kaj ribeza ostalo, če ne pa kako drugo sadje naberem.
  še samo eno vprašanje, kolko časa moram pečt testo s fižolom?

 6. Techka pravi:

  Jaz se pa sploh ne spravim k peki v tej vročini. Mogoče, ko malo popusti tole, bo pa čas za kaj sladkega, mogoče celo pito. Do takrat bojo pa bolj ledene kave in sladoledi na vrsti. :)

  Sicer pa – naslednjič bo tvoja pita odlična! ;)

 7. helencahelenca pravi:

  techka- ja slaba stran peke je savna v kuhinji. se tolažim da je kak strup šel iz mene. drugače pa je bila druga pita odlična, samo prva se mi ni posrečila :( . bo pa naslednjič boljša, upam vsaj.
  tudi jaz se hladim s sladoledi, drugim pa pečem peciva ;) . sem nesramna nej? :mrgreen:

 8. Techka pravi:

  Nope. Si v bistvu zlo prijazna. Če bi meni zdaj kdo spekel pito, bi jo bila zelo vesela… :-)

 9. lordwales pravi:

  Bi se kar povabil na to pito, no ja, Helenca dobrodošla nazaj.

  Sem te kar malo pogrešal.
  Lordwales

 10. Trikon pravi:

  Njamersko!

 11. osebni stečaj svetovanje pravi:

  Prav za popapcat!

 12. Dedovanje pravi:

  Dobro pa izgleda ,.. to je sigurno!

Komentiraj...

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !